Meike 85mm f2.8 macro test!

Test Meike 85mm F2.8 macro (english version click here!)

Via het lensproject van de facebook groep Microfornerds, kreeg ik weer een kans om een Meike lens te testen. Dit keer ging het om de Meike 85mm f2.8 macro. Een manual focus macro lens met twee (!) focusringen, daarover later meer.De lens is zwaar (500gr) en stevig uitgevoerd. Hij voelt erg solide, en de metalen vatting sluit moeiteloos en soepel aan op mijn Olympus OMD E-M1-2. De gehel lens is in metaal uitgevoerd met goede grip op het rubber van beide focusringen.In de verpakking zitten de doppen voor de voor en achterkant van de lens, maar ook een pouch om de lens eventueel in te vervoeren en een goede zonnekap die met een bajonet sluiting op de lens bevestigd kan worden. Kortom, zeer compleet uitgevoerd product!

Hoewel ik al een macro lens van Olympus bezit (M.Ziuko 60mm f2.8 Macro) was ik toch zeer benieuwd naar de resultaten van de Meike lens. De focuslengte is iets groter, 85mm vs 60mm, maar de macro functie is ook groter. Een lens is een macro lens als de lens objecten op ware grote kan weergeven op de sensor dat wordt aangeduid met 1:1. In normaal taalgebruik, iets wat een centimeter groot is in het echt, is op de sensor ook een centimeter groot. (Op je scherm is dat dus nog groter waardoor je met een macro opnamen altijd iets heel kleins heel groot kan maken.) Wat de Meike lens kan is de vegrotingsfactor vergroten. De lens begint met 1:1, een normale macro dus, maar met de tweede focusring is dit traploos te vergroten naar 1:4. Objecten worden dus vier keer zo groot! Dat wordt meestal geen macro meer genoemd, maar heet in de fotografie dan “micro”.

Een 1:1 macro opname. Minimale focus afstand is dan 25cm

 

Iets dichterbij en iets meer vergroting. Macro 1:2. Minimale focusafstand is dan ongeveer 15cm

 

Nog dichterbij de maximale vergroting. Macro 1:3 minimale focusafstnad is dan nog minder dan 10cm

 

Aan de slag met de Meike. De lens focus manueel, iets wat niet erg is, want met macro gebruik je bijna nooit autofocus. De manuele scherpstelling gaat heel soepel en met 1:1 is het scherpte diepte bereik zoals je dat verwacht van een macro lens. Soms had ik het gevoel dat er iets of wat speling op de focus zat, maar dat kan ook aan het bewuste exemplaar van de lens liggen. De focus is scherp en prima. Diafragma f4 of 5.6 geeft je genoeg speelruimte. Het diafragma is trouwens ook traploos, erg fijn! Voor bloemetjes die zacht wiegen in de wind gaat dat dus nog.

Op het moment dat je nog dichter bij wilt, en dus de tweede ring gebruikt en verder gaat dan 1:1, dan wordt je scherptediepte nog beperkter, en dat is even wennen! Bij 1:4 is je scherpte bereik niet dieper dan een paar mm ondanks een f11! Dat vraagt om heel stille objecten… Bij 1:1 of 1:2 is het nog uit de hand te doen om een foto te maken, maar groter niet, dan moet je eigenlijk wel een statief gaan gebruiken en een windstil moment hebben.Maar als het dan ook lukt is het geweldig! Zo gaaf om iets wat heel klein is zover en scherp te kunnen vergroten. Alsof Meike erin geslaagd is om een lens te maken met ingebouwde macro extension tubes. Iets wat ik vaker gebruik, extra ringen om meer vergroting en nog dichter bij te kunnen. Ik had het geluk om een dode mot te vinden om deze extreme micro te kunnen spelen. Hoewel het dus, zoals gezegd, erg lastig focussen is soms. Maar ik moet ook zeggen dat het met elke foto sneller en beter ging, je moet gewoon even wennen aan deze lens en je er niet door af laten schrikken! Neem de lens gewoon vaak mee!

Met mijn Olympus macro maak ik ook nog wel eens portretten. Hoewel de focuslengte van een macro lens vaak langer is, zijn deze ook hiervoor uitermate geschikt. Macro lenzen hebben een beperkte scherptediepte, dat wil je met een portret ook. Zo maak je je onderwerp los van de achtergrond. Ook bij het maken van portretten hinderde het mij absoluut niet dat er geen autofocus is. Ik gebruik ook nog vaak heel oud glas en ben het dus gewend om handmatig scherp te stellen. Een ook op het portretvlak houd deze Meike zich prima! Ik heb hiervoor dan alleen wel de 1:1 stand gebruikt anders kom je veel te dicht op je onderwerp, en dat is voor mij maar ook voor het onderwerp niet fijn!

Kortom, je krijgt erg veel lens voor je geld als je deze macro lens aanschaft. Voor beginners kan het wat ingewikkeld zijn en moet je echt even wennen aan deze lens en de mogelijkheden. Ook als je al wat vaker macro opnames hebt gemaakt is dit een lens die langzaam naar je ‘hand’ gaat staan. Maar de Meike 85mm f2.8 is het naar mijn mening je geld en tijd waard!

 

(Disclaimer. Ik ben een gevorderde amateurfotograaf en heb mijn ervaringen met deze lens zo goed mogelijk geprobeerd weer te geven. Ik ben geen techneut, ik kan je alleen over mijn ervaringen vertellen. Alle foto’s bij dit artikel zijn door mijzelf gemaakt met de Meike 85mm f2,8 macro op mijn Olympus OMD E-M1-2)