Eerste ervaringen met de Meike 35mm f1.7 (NL)

Review Meike 35 mm F1.7 voor MFT

(For English, please click here)

 

Onlangs kreeg ik van Meike een 35mm, f1.7 lens thuisgestuurd. Meike maakt verschillende manuele lenzen voor verschillende type camera’s waar deze 35mm er 1 van is. Omdat deze lenzen manueel zijn, zijn ze een stuk betaalbaarder dan de autofocus lenzen van de verschillende bekende merken. Daarnaast zijn de lenzen van Meike bekend om hun grote diafragma opening, zoals deze f1.7, wat zorgt voor een mooie DOF en vaak een erg mooi bokeh.

Bij het uitpakken van de 35mm viel mij gelijk de bouw kwaliteit op. Deze lens is van metaal, met een metalen vatting en voelt gebouwd als een tank. Of dat zo is zal de praktijk leren, maar hij voelt in ieder geval lekker degelijk en goed in balans met mijn camera (Olympus, OMD E-M1-2). De lens heeft een beetje de uitstraling van een lens uit de jaren vijftig of zestig. Het diafragma is traploos, en goed te bedienen door de ring omdat er groeven in gefreesd zijn. Lijkt trouwens iets typisch te zijn voor de lenzen van Meike, een traploos diafragma. Mij stoorde het niet, het ingestelde diafragma bleef prima op zijn plek. Misschien dat dat nog verandert als de lens veel gebruikt wordt, maar die ervaring heb ik nog niet. Enige nadeel van het traploze diafragma is dat je niet kan “voelen” in welk diafragma de lens staat, je moet echt even boven op de lens kijken naar je instelling of vertrouwen op je gevoel! Kortom, ondanks de prijs voelt de lens goed gebouwd, degelijk en prettig aan.

f1.7 dof

 

Close-up

 

De lengte van de lens is enigszins vreemd, 35mm is geen maat die vaak voorkomt. Eigenlijk is 35mm net te kort voor een portret in mijn ogen en net te lang voor een landschap. Maar in het gebruik merkte ik al snel dat het, in ieder geval voor mij, een heel prettig beeld geeft. Zowel in landschappen, maar ook voor portretten. Doordat het overal tussenin zit is deze lens eigenlijk voor van alles en nog wat te gebruiken. Iets wat ik dan ook gedaan heb, en waardoor ik vaak verrast werd! De handmatige scherpstelling is soepel, vervorming is er nauwelijks. Bij een van de eerste keren dat ik de lens kon gebruiken was het haast donker en het blauwe uurtje al begonnen. Meteen viel het op dat de lens het licht wel naar binnen leek te zuigen en een mooi en helder beeld gaf! Tijdens deze sessie maakte ik onder andere een foto van de Waalbrug bij Nijmegen, een foto die zelfs op viel in de Yourshot community van National Geographic voor een online publicatie.

Reflecties in een waterplas.

 

Avond licht

 

Lange sluitertijd

 

Alles bij elkaar is dit een prachtige lens die je veel waar voor zij geld biedt. Je moet er wel van houden om zonder autofocus te werken. Maar dat went snel genoeg. Ik heb met veel plezier deze lens gebruikte en ik merk dat het een lens is die in je tas blijft zitten. Hij is klein handzaam en snel in gebruik. Hij is onopvallend en doordat je alles met de hand doet, ben je meer en bewuster aan het fotograferen. Het erg grote diafragma zorgt ervoor dat je je onderwerp mooi kunt isoleren maar geeft je toch genoeg speelruimte om een mooi deel van je beeld scherp te krijgen. Kortom, als je een vintage look houdt en niet bang bent om handmatige te focussen is deze lens een aanrader!

Mosselvisser

 

(Disclaimer; Ik ben een, gevorderde, amateurfotograaf en heb mijn ervaringen met deze lens zo goed mogelijk geprobeerd weer te geven. Ik ben geen techneut, ik kan je alleen over mijn ervaringen vertellen. Alle foto’s bij dit artikel zijn door mijzelf gemaakt met de Meike 35mm f1.7 op mijn Olympus OMD E-M1-2. Ik ben niet in dienst van Meike.)