Meike 8mm f3.5 MFT test

Review Meike 8mm f3.5

(For English click here)

Wat zit er in de doos?

Zoals gewoonlijk bij Meike komt de lens heel compleet. In de doos zit een soort van zonnekap (bij fisheye lenzen is dat altijd lastig en beperkt door de beeldhoek), de beide lensdoppen en een poch om je lens eventueel in te bewaren. Prima pakket dus! De lens is wel groot en zwaar met zijn gewicht van net geen 600 gram.

Meike lijkt een soort lens te maken voor APS-C, fullframe en MFT om dan vervolgens middels een buis een soort adapter te maken met de bijbehorende vatting. In het geval van MFT is dat dus een behoorlijk stuk extra (hij is mijn bijna elf centimeter vanaf de vatting tot de zonnekap!). Ter vergelijking is de Samyang 7.5mm f3.5 minstens de helft kleiner! Op deze manier kan Meike de lenzen echter wel relatief goedkoop maken door maar een lens te hoeven ontwikkelen en niet per soort camera weer een een heel nieuwe lens te hoeven maken. 

Eerste indruk:

De lens voelt heel degelijk en stevig aan. Hij heeft wat speling eenmaal aangesloten op de camera, maar dat heb ik bij wel meer Meike lenzen ervaren en heeft geen invloed op de beeldkwaliteit! De lens is niet supersnel met een minimum diafragma van f3.5, maar dat is bij een fisheye ook minder noodzakelijk dan bij een lens met een groter brandpunt. De meeste foto’s heb ik gemaakt het diafragma tussen de f8 en f11, ik had het idee dat de lens daar het meest scherp was! Scherpstellen wast een beetje zoeken af en toe, maar met een fisheye is vanaf een meter meestal aales scherp, zeker met een diafragma rond de f8. De 11 elementen in 8 groepen doen hun werk prima, en zelfs tegen het licht in was het een mooi beeld, soms wat aan de zachte kant, maar nog net wel scherp genoeg. De lens had geen moeite met het licht en ook het contrast was prima te noemen. De beeldhoek van ruim 160 graden (MFT) was fijn om mee te werken en gaf een mooi breed beeld. 

Gebruik:

Ik heb de lens nu drie weken in bezit en had veel geluk met de verschillende mooie ochtenden die we hebben gehad. Vaak stond ik bij zonsopkomst al ergens in het veld of op de heide en was ik blij dat ik met deze Meike 8mm die geen moeite had met het licht en zelfs niet tegen het licht in! De vervorming viel mij ook reuze mee, als je wilt kun je die typisch bolle horizon krijgen die we gewend zijn van de fisheye lenzen, maar houd je horizon in het midden dan blijft de horizon redelijk vlak. Ook kon ik de horizon vaak redelijk tot goed corrigeren met behulp van Lightroom. En soms wil je juist graag die bolling! Omdat de vervorming niet zo heel groot is deze lens ook veel beter en vaker inzetbaar.

In het kort; ik ben blij met deze lens van Meike, deze blijft zeer zeker in mijn tas zitten. Ik vind het , zeker bij het fotograferen van landschappen, een bijzonder fijne lens. De manuele focus is dan ook geen enkel probleem, in landschappen heb je vaak meer tijd dan bij straatfotografie. 

Sample shots:

Meer foto’s zien? Volg mij op instagram

(Disclaimer; Ik ben een, gevorderde, amateurfotograaf en heb mijn ervaringen met deze lens zo goed mogelijk geprobeerd weer te geven. Ik ben geen techneut, ik kan je alleen over mijn ervaringen vertellen. Alle foto’s bij dit artikel zijn door mijzelf gemaakt met de Meike 8mm f13.5 op mijn Olympus OMD E-M1-2. Meike heeft mij gevraagd naar mijn mening over deze lens en mij deze lens ter beschikking gesteld. Ik ben niet in dienst van Meike.)